Bitterballen

Bitterballen

Gang: BorrelhapjeKeuken: NederlandsMoeilijkheid: Moeilijk
Porties

26

stuks
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

5

minuten
Rusttijd

12

uur
Afmaaktijd

30

minuten
Totaal

12

uren 

50

minuten

Het weekend is voor mij reeds begonnen en ik dacht wat is nu smakelijker dan het weekend in te gaan met deze overheerlijke eigengemaakte bitterballen?!

Ingredienten

  • 350 ml runderbouillon (met 22% vlees)

  • 50 gram runderpoulet

  • 2 gelatineblaadjes

  • 80 gram ongezouten roomboter

  • 80 gram bloem

  • 20 gram fijngesneden peterselie

  • 75 ml (ongeklopte) slagroom

  • 2 tl mosterd

  • snufje zout

  • snufje peper

  • snufje nootmuskaat

  • paneermeel

  • 3 el melk

  • 6 eieren

  • 1 tl olijfolie

Instructies

  • Bak de runderpoulet op een middelhoog vuurtje
    gaat. Laat het vlees afkoelen en snijd het vlees in
    kleine stukjes.
  • Zeef de bouillon en scheid hiermee het vlees en
    de bouillon. Snijd dit vlees net zo klein als de
    runderpoulet.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Smelt de boter in een kleine ketel. Voeg de bloem
    toe en roer dit geheel totdat het gaar is, dit wordt
    de roux genoemd.
  • Voeg de bouillon toe aan de roux. Doe dit beetje
    bij beetje, zodat al roerend de bouillon door de
    roux wordt opgenomen.
  • Breng het geheel aan de kook en roer het geheel
    totdat je een dikke en gladde saus hebt.
  • Voeg de runderpoulet, rundervlees van de
    bouillon, peterselie, mosterd en slagroom toe.
    Breng op smaak met zout, peper en
    nootmuskaat.
  • Haal de ragout van het vuur.
  • Voeg de uitgelekte gelatineblaadjes toe en roer
    deze door de ragout.
  • Verdeel de ragout op een groot bord. Verdeel
    vershoudfolie over het bord en duw dit op de
    ragout, zodat nergens een velletje kan ontstaan.
    Laat de ragout afkoelen.
  • Wanneer de ragout is afgekoeld, voor een aantal
    uur in de koelkast zetten zodat het kan opstijven.
  • Meng in een kommetje de eieren en de melk. Zet
    een kommetje met paneermeel en een schoon
    bord neer.
  • Doe een druppel olijfolie op je hand en maak van
    de ragout 26 kleine balletjes.
  • Rol vervolgens de balletjes door het ei-melk
    mengsels en vervolgens door het paneermeel. Dit
    doe je in totaal drie keer. Hierdoor wordt de
    bitterbal heerlijk krokant.
  • Verhit de frituurpan tot 180 °C.
  • Bak de bitterballen gedurende 3-4 minuten
    goudbruin en knapperig.

Opmerkingen

  • De bitterballen kunnen direct de frituurpan in en heerlijk opgegeten worden of je kunt ze na het paneren invriezen en op een later moment opeten.

0 recties op “BitterballenGeef your reactie →

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.