Bitterballen
Course: BorrelhapjeCuisine: NederlandsDifficulty: MoeilijkPorties
26
stuksVoorbereiding
15
minutesKooktijd
5
minutesRusttijd
12
uurAfmaaktijd
30
minutenTotaal
12
hours50
minutesHet weekend is voor mij reeds begonnen en ik dacht wat is nu smakelijker dan het weekend in te gaan met deze overheerlijke eigengemaakte bitterballen?!
Ingredienten
350 ml runderbouillon (met 22% vlees)
50 gram runderpoulet
2 gelatineblaadjes
80 gram ongezouten roomboter
80 gram bloem
20 gram fijngesneden peterselie
75 ml (ongeklopte) slagroom
2 tl mosterd
snufje zout
snufje peper
snufje nootmuskaat
paneermeel
3 el melk
6 eieren
1 tl olijfolie
Instructies
- Bak de runderpoulet op een middelhoog vuurtje
gaat. Laat het vlees afkoelen en snijd het vlees in
kleine stukjes. - Zeef de bouillon en scheid hiermee het vlees en
de bouillon. Snijd dit vlees net zo klein als de
runderpoulet. - Week de gelatine in koud water.
- Smelt de boter in een kleine ketel. Voeg de bloem
toe en roer dit geheel totdat het gaar is, dit wordt
de roux genoemd. - Voeg de bouillon toe aan de roux. Doe dit beetje
bij beetje, zodat al roerend de bouillon door de
roux wordt opgenomen. - Breng het geheel aan de kook en roer het geheel
totdat je een dikke en gladde saus hebt. - Voeg de runderpoulet, rundervlees van de
bouillon, peterselie, mosterd en slagroom toe.
Breng op smaak met zout, peper en
nootmuskaat. - Haal de ragout van het vuur.
- Voeg de uitgelekte gelatineblaadjes toe en roer
deze door de ragout. - Verdeel de ragout op een groot bord. Verdeel
vershoudfolie over het bord en duw dit op de
ragout, zodat nergens een velletje kan ontstaan.
Laat de ragout afkoelen. - Wanneer de ragout is afgekoeld, voor een aantal
uur in de koelkast zetten zodat het kan opstijven. - Meng in een kommetje de eieren en de melk. Zet
een kommetje met paneermeel en een schoon
bord neer. - Doe een druppel olijfolie op je hand en maak van
de ragout 26 kleine balletjes. - Rol vervolgens de balletjes door het ei-melk
mengsels en vervolgens door het paneermeel. Dit
doe je in totaal drie keer. Hierdoor wordt de
bitterbal heerlijk krokant. - Verhit de frituurpan tot 180 °C.
- Bak de bitterballen gedurende 3-4 minuten
goudbruin en knapperig.
Opmerkingen
- De bitterballen kunnen direct de frituurpan in en heerlijk opgegeten worden of je kunt ze na het paneren invriezen en op een later moment opeten.
0 recties op “Bitterballen”Geef your reactie →